fedora.next | Μια νέα εποχή για το fedora

Είναι γεγονός πως τον τελευταίο καιρό το fedora έχει πάψει να είναι "cool" στους καθημερινούς χρήστες. Ίσως φταίει η σταθερή πορεία του με το Gnome Shell (σε αντίθεση με το Mint και το Ubuntu για παράδειγμα), ή ίσως ο κουραστικός εξαμηνιαίος κύκλος της διανομής.


  200px-Logo_fedora-next-unofficial 

Μετά την 20η έκδοση της διανομής το fedora πέρασε στη νέα εποχή σηματοδοτώντας την έναρξη ενός νέου project, του fedora.next. Πρόκειται για ένα project το οποίο ακολουθεί την τακτική «διαίρει και βασίλευε». Το fedora πλέον διαιρείται σε κομμάτια με σκοπό την παροχή τριών διαφορετικών προϊόντων. Τα προϊόντα αυτά δεν έχουν να κάνουν με τα spins, τα οποία διέφεραν στα προεγκατεστημένα πακέτα, αλλά με το κοινό στο οποίο απευθύνονται.


Το fedora λοιπόν χωρίζεται σε: Fedora WorkStation, Fedora Server και Fedora Cloud, με τις αντίστοιχες ομάδες που δουλεύουν πάνω σε αυτά, καθώς και στις υποστηρικτικές ομάδες, Env and Stacks και Base που θα ασχολούνται με την έρευνα και ανάπτυξη νέων μεθόδων προγραμματισμού, testing και packaging καθώς και για την παροχή frameworks και API's για όλα τα fedora.




Fedora WorkStation

To Fedora WorkStation προσφέρει ένα πανίσχυρο και φιλικό στο χρήστη λειτουργικό σύστημα για laptop και PC, το οποίο θα εστιάζει στην παροχή υψηλού επιπέδου πλατφόρμας για προγραμματισμό διαφόρων ειδών.  Γλώσσες web, opensource databases, IDE's, Compiler · όλα έτοιμα για να προσφέρουν ένα ιδανικό περιβάλλον προγραμματισμού στους χρήστες.

 Το WorkStation στοχεύει σε φοιτητές/μαθητές, σε ανεξάρτητους προγραμματιστές, σε μικρές ή μεγάλες εταιρίες και φυσικά σε απλούς χρήστες και Games (χάρη στο Steam). Τέλος υπόσχεται ότι τυχόν προβλήματα με updates ή upgrades θα μπορούν εύκολα να αντιμετωπίζονται, έτσι ώστε να αποφεύγονται τα ,προβλήματα από τους χρήστες.  

Fedora Server

To fedora αποκτά την δική που έκδοση για server. Μέχρι τώρα υπήρχε απλά η δυνατότητα να μετατρέψεις το κανονικό fedora σε "server edition", βάζοντάς του τα κατάλληλα πακέτα. Η άλλη πιο κοντινή λύση ήταν το RedHat Enterprise το οποίο δεν είναι καν δωρεάν.

 Η έκδοση αυτή θα ξεκινήσει από την έκδοση 1.0 και δε θα συνεχίσει δηλαδή με τον αριθμό 21, όπως το WorkStation. O κύκλος μέχρι την νέα έκδοση θα είναι ίσος με 12 μήνες , ενώ ο κύκλος ζωής με 30.  

Fedora Cloud

H ομάδα αυτή είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία της Cloud έκδοσης της διανομής η οποία αναπτύσσεται από παλαιότερα και μπορείτε να τη κατεβάσετε από εδώ.   Το fedora 21 δεν αναμένεται νωρίτερα από τις 14/10/14. ;Έχουμε το δικαίωμα λοιπόν να περιμένουμε πολλά όμορφα πράγματα από το fedora.next.    

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Phet – εικονικά πειράματα ανοικτού κώδικα

Αλλαγές στις αναβαθμίσεις του fedora

Εγκατάσταση CUDA για GPU υποστήριξη στο Tensorflow