Fedora 19 Schrödinger's cat is alive!

Η κοινότητα του Fedora παρουσιάζει την 19η έκδοση της διανομής με κωδική ονομασία Schrödinger's cat.
Πρόκειται για μια έκδοση ορόσημο, καθώς πλέον αντιμετωπίζονται τα όποια προβλήματα υπήρχαν στην έκδοση 18, και μιλάμε για ένα απόλυτα ολοκληρωμένο και μοντέρνο λειτουργικό σύστημα.



Βελτιώσεις στην διαδικασία εγκατάστασης, νέα πρώτη οθόνη μετά την εγκατάσταση της διανομής , υποστήριξη 3D εκτύπωσης είναι μόνο λίγα από τα νέα χαρακτηριστικά που θα βρείτε.

Ένας σημαντικός αριθμός των νέων χαρακτηριστικών εστιάζει στους προγραμματιστές, προσφέροντάς τους πολύ δυνατά εργαλεία!




Be a programmer with fedora



To Fedora 19, μεταξύ πολλών νέων χαρακτηριστικών είναι η πρώτη διανομή που ενσωματώνει την πλατφόρμα Red Hat's OpenShift Origin, μια καινοτόμα onlile υπηρεσία για προγραμματιστές ώστε να μπορούν να χτίσουν, να δοκιμάσουν, να αναπτύξουν και να τρέξουν τις εφαρμογές τους. 
Συμπεριλαμβάνεται επίσης το node.js,  η δημοφιλής javascript πλατφόρμα για την δημιουργία επεκτάσιμων network applications, όπως και ο διαχειριστής πακέτων npm ,  με πρόσβαση σε περισσότερα από 20.000 προγράμματα και βιβλιοθήκες που είναι διαθέσιμα με άδειες ελεύθερου λογισμικού. 
Υπάρχει ακόμα υποστήριξη σε γλώσσες όπως η PHP 5.5, Ruby 2.0.0 και η δυνατότητα preview την νέας έκδοσης της γλώσσας προγραμματισμού Java, της Java 8. 

Παρατηρούμε επιπλέον την αντικατάσταση του Oracle MySQL με το κοινοτικό fork, MariaDB, κάτι που αναμένουμε να συμβεί και στις υπόλοιπες διανομές. 

Τέλος ιδιαίτερη εντύπωση κάνει το Developer's Assistant tool, ένα εργαλείο που προσφέρει βοήθεια στους προγραμματιστές ώστε να έχουν ένα ολοκληρωμένο set up στο κατάλληλο περιβάλλον με όλες τις απαραίτητες εξαρτήσεις,  για την ανάπτυξη εφαρμογών σε πάρα πολλές γλώσσες προγραμματισμού. 
Υπάρχει ακόμα υποστήριξη σε γλώσσες όπως η PHP 5.5, Ruby 2.0.0 και η δυνατότητα preview την νέας έκδοσης της γλώσσας προγραμματισμού Java, της Java 8. 
Παρατηρούμε επιπλέον την αντικατάσταση του Oracle MySQL με το κοινοτικό fork, MariaDB, κάτι που αναμένουμε να συμβεί και στις υπόλοιπες διανομές. 


 Feel the power of gnome

Το Fedora 19 έρχεται με την τελευταία έκδοση του gnome, την 3.8, το οποίο είναι το προεπιλεγμένο περιβάλλον εργασίας.
To Gnome στην έκδοση αυτή γίνεται πιο όμορφο και πιο χρηστικό!

Το νέο στυλ αναζήτησης εφαρμογών, επαφών, αρχείων και ρυθμίσεων είναι πιο γρήγορο  και δομημένο.

Τα παράθυρα εμφανίζονται πιο όμορφα πλέον στο overview του activities mode.


 Στο μενού εφαρμογών πλέον υπάρχει η κατηγορία frequent όπου εμφανίζονται οι εφαρμογές που χρησιμοποιούνται συχνότερα.


Αλλαγές έχουμε και στις ρυθμίσεις όπου προστέθηκαν οι κατηγορίες notification, search, privacy και sharing.

Τέλος υπάρχει το classic mode (το οποίο αντικαθιστά το flassback mode στην ουσία) για όσους θέλουν να έχουν μια εμπειρία χρήσης παρόμοια με του κλασικού gnome 2 (αν και υπάρχει και η επιλογή του MATE που προσφέρει την ίδια εμπειρία).



More GUI's , more choices 

Φυσικά, εκτός από το Gnome υπάρχει και η επιλογή όλων των υπόλοιπων gui (graphics user interfaces) στην νέα τους έκδοση. KDE 4.10 και MATE 1.6 είναι μόνο μερικά από αυτά!


Download it Baby!

Μπορείτε να κατεβάσετε το fedora 19 από το επίσημο site του fedora
Μπορείτε να το λάβετε με οποιοδήποτε γραφικό περιβάλλον προτιμάτε και σε οποιαδήποτε αρχιτεκτονική (32 ή 64 bit) από εδώ
Αν η κλασική έκδοση του fedora δεν είναι αρκετή για εσάς μπορείτε να εξερευνήσετε τα spins και να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει. 


Αναβάθμιση σε Fedora 19 

H διαδικασία αναβάθμισης δεν διαφέρει από την προηγούμενη έκδοση. Γίνεται όπως και πριν με το εργαλείο fedup

Αρχικά πρέπει να έχετε πάρει τις τελευταίες αναβαθμίσεις του Fedora 18, δίνοντας 

su -c "yum update".

Έπειτα πρέπει να εγκαταστήσετε την τελευταία έκδοση του fedup δίνοντας 

sudo yum --enablerepo=updates-testing install fedup
σε ένα τερματικό!
Τώρα, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε για να ξεκινήσει το κατέβασμα των νέων πακέτων είναι να δώσετε:
sudo fedup-cli --network 19

Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετή ώρα ανάλογα με την ταχύτητα της σύνδεσής σας.

Αφού κατέβουν όλα τα πακέτα κάνετε επανεκκίνηση, επιλέγετε System Upgrade (fedup) στο GRUB menu  και η αναβάθμιση θα ολοκληρωθεί. 





Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Phet – εικονικά πειράματα ανοικτού κώδικα

Fedora Weekend [18-19 Οκτωβρίου]

Εγκατάσταση CUDA για GPU υποστήριξη στο Tensorflow