Fedora 19 Beta [ + promo video ]

To Fedora Project ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες  την beta έκδοση του Fedora 19,  με κωδική ονομασία "Schrödinger's Cat", ακριβώς έξι μήνες μετά την beta έκδοση του Fedora 18, το οποίο μας ήρθε με καθυστέρηση δύο ολόκληρων μηνών, εξαιτίας κάποιων bugs τα οποία ήταν αναγκαίο να διορθωθούν. 



Η νέα αυτή έκδοση περιλαμβάνει πολλά νέα χαρακτηριστικά, τα οποία θα δούμε γρήγορα στην συνέχεια.




Ότι καλύτερο για τους προγραμματιστές





Ένα μεγάλο πλήθος των νέων χαρακτηριστικών απευθύνεται στους προγραμματιστές, προσφέροντάς τους ευκολίες και εργαλεία, ώστε να διευκολύνει την συγγραφή κώδικα και να βελτιώσει την απόδοσή τους. 


To Fedora 19, μεταξύ πολλών νέων χαρακτηριστικών είναι η πρώτη διανομή που ενσωματώνει την πλατφόρμα Red Hat's OpenShift Origin, μια καινοτόμα onlile υπηρεσία για προγραμματιστές ώστε να μπορούν να χτίσουν, να δοκιμάσουν, να αναπτύξουν και να τρέξουν τις εφαρμογές τους. 

Συμπεριλαμβάνεται επίσης το node.js,  η δημοφιλής javascript πλατφόρμα για την δημιουργία επεκτάσιμων network applications, όπως και ο διαχειριστής πακέτων npm ,  με πρόσβαση σε περισσότερα από 20.000 προγράμματα και βιβλιοθήκες που είναι διαθέσιμα με άδειες ελεύθερου λογισμικού. 

Υπάρχει ακόμα υποστήριξη σε γλώσσες όπως η PHP 5.5, Ruby 2.0.0 και η δυνατότητα preview την νέας έκδοσης της γλώσσας προγραμματισμού Java, της Java 8. 

Παρατηρούμε επιπλέον την αντικατάσταση του Oracle MySQL με το κοινοτικό fork, MariaDB, κάτι που αναμένουμε να συμβεί και στις υπόλοιπες διανομές. 

Τέλος ιδιαίτερη εντύπωση κάνει το Developer's Assistant tool, ένα εργαλείο που προσφέρει βοήθεια στους προγραμματιστές ώστε να έχουν ένα ολοκληρωμένο set up στο κατάλληλο περιβάλλον με όλες τις απαραίτητες εξαρτήσεις,  για την ανάπτυξη εφαρμογών σε πάρα πολλές γλώσσες προγραμματισμού. 



Γραφικά Περιβάλλοντα & άλλα χαρακτηριστικά 




Φυσικά από το Fedora 19, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι αναβαθμίσεις όλων των διαθέσιμων γραφικών περιβαλλόντων. Gnome 3.8, KDE 4.10 και MATE 1.6 θα είναι τα γραφικά περιβάλλοντα που μεταξύ άλλων θα κοσμούν τις οθόνες μας το επόμενο εξάμηνο. 

Κλείνοντας δεν μπορούμε να αφήσουμε εκτός την δυνατότητα εκτύπωσης 3-D που πλέον είναι δυνατή στο Fedora, το οποίο προσφέρει όλα τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να δημιουργήσετε τα δικά σας  φυσικά αντικείμενο.


Την πλήρη λίστα με τα νέα χαρακτηριστικά μπορείτε να την δείτε εδώ.

Μπορείτε να κατεβάσετε  την beta έκδοση από εδώ
  
Υπενθυμίζουμε πως δεν συνίσταται η εγκατάσταση της beta έκδοσης σε παραγωγικό υπολογιστή μιας και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Μπορείτε να το εγκαταστήσετε με δικό σας ρίσκο.

Η τελική έκδοση του Fedora 19 αναμένετε στις αρχές Ιουλίου


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Phet – εικονικά πειράματα ανοικτού κώδικα

Αλλαγές στις αναβαθμίσεις του fedora

Mathomatic - Για μαθηματικά μυαλά...