Ξεκινώντας το Linux με το Fedora - Μέρος 1ο


Καλωσορίσατε στο πρώτο μέρος αυτής της νέας σειράς οδηγών που θα αφορά την διανομή Fedora. Οι οδηγοί αυτοί απευθύνονται σε νέους χρήστες, χρήστες που ίσως να μην έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ Linux στη ζωή τους.




Ας δούμε αρχικά το τι είναι το Linux

Ο όρος «Linux» χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει τα λειτουργικά συστήματα που είναι βασισμένα στον πυρήνα Linux (Linux Kernel). Kernel είναι το βασικότερο κομμάτι ενός λειτουργικού συστήματος. Είναι κατά κάποιο τρόπο η «γέφυρα» μεταξύ των εφαρμογών και του υλικού. Είναι αυτός που ουσιαστικά κάνει ένα λειτουργικό σύστημα να δουλεύει και να συνεργάζεται με την cpu τις μνήμες κτλ, ώστε να έχουμε εμείς μπροστά μας έναν υπολογιστή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Ο πυρήνας Linux δημιουργήθηκε από τον φοιτητή πληροφορικής Linus Torvalds το 1991, και το όνομα Linux προκύπτει από το μικρό του όνομα. Σίγουρα τότε δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι ένας πυρήνας που δημιούργησε «για πλάκα», όπως είπε και ήταν συμβατός μόνο με τον δικό του υπολογιστή, θα έδινε ζωή στα σπουδαιότερα λειτουργικά συστήματα που υπάρχουν σήμερα.

Ο Linux εκμεταλλευόμενο και τις συγκυρίες τις εποχής συγκέντρωσε πάρα πολλούς προγραμματιστές και χρήστες, οι οποίοι το εξέλιξαν, μιας και ήταν ένα έργο ελεύθερου λογισμικού οπότε ο καθένας μπορούσε να το προσαρμόσει.

20 χρόνια μετά το Linux έχει φτάσει στις 5.17 εκατομμύρια γραμμές κώδικα και συνεχώς εξελίσσεται, γινόμενος καθημερινά σταθερότερος και ταχύτερος.

Μάλιστα μια μελέτη της Coverity Inc που ξεκίνησε το 2000 απέδειξε την ανωτερότητα του πυρήνα Linux σε σχέση με το αντίστοιχο της microsoft. Πιο συγκεκριμένα το Linux σε 5.17 εκατομμύρια γραμμές κώδικα έχεις μόλις 985 σφάλματα, δηλαδή περίπου 0.17 σφάλματα ανά 1000 γραμμές κώδικα, ενώ ο πυρήνας στον οποίο τρέχουν τα microsoft windows περιέχουν περίπου 15 σφάλματα αν 1000 γραμμές!


Ας δούμε λοιπόν το τι είναι το Fedora.


Το Fedora είναι μια διανομή Linux, που αναπτύσσεται αποκλειστικά από την κοινότητά της. Το Fedora project δημιουργήθηκε το 2003.

Μετά την κυκλοφορία του Red Hat 9, της προηγούμενης διανομής Linux της εταιρίας Red Hat, ανακοινώθηκε ένα σχέδιο κατά το οποίο θα υπάρχουν δύο διανομές, η μία για εμπορική χρήση, με ιδιωτικό κώδικα που συμπληρώνει μια συλλογή εφαρμογών ελεύθερου λογισμικού. Η εμπορική διανομή βγήκε με το όνομα Red Hat Enterprise Linux. Η συλλογή ελεύθερου λογισμικού αποτελεί τη δεύτερη διανομή, που ονομάστηκε Fedora Core. Αυτό το όνομα προέκυψε από την σκέψη του να δημιουργηθεί ένας ξεχωριστός ιστότοπος για εφαρμογές που δεν θεωρούνται θεμελιώδεις. Σε εκείνες τις εφαρμογές ο καθένας από το ευρύτερο κοινό Θα μπορεί να συνεισφέρει, σε αντιδιαστολή με το βασικό λογισμικό. Αυτός ο ιστότοπος λεγόταν Fedora Extras, και διατηρήθηκε μέχρι την κυκλοφορία του Fedora 7, οπότε και καταργήθηκε. Το κοινό συνεχίζει να συμμετέχει στην ανάπτυξη και διατήρηση εκείνων των εφαρμογών καθώς και του βασικού λογισμικού που προηγουμένως ήταν υπό τον αποκλειστικό έλεγχο των υπαλλήλων της Red Hat. Όλο το λογισμικό, θεμελιώδες και μη, συμπεριλαμβάνεται πια στον ιστότοπο του Fedora. Κώδικας μη ελεύθερης χρήσης (πχ. ιδιωτικό λογισμικό για κάρτες γραφικών) βρίσκεται στην αρχειοθήκη RPM Fusion.


Σήμερα η παγκόσμια ομάδα του Fedora είναι μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, με πάρα πολλά ενεργά μέλη να συμμετέχουν και να συνεισφέρουν.


Σημαντικό στοιχείο για κάποιους είναι ότι ακόμα και ο Linus Torvalds δουλεύει με Fedora στους περισσότερους υπολογιστές του σήμερα.

Η κοινότητα εκδίδει την νέα έκδοση της δια

νομής κάθε 6 μήνες και υπάρχει η δυνατότητα Live χρήσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κατεβάζοντας την διανομή και «καίγοντας» την σε ένα cd, αν ξεκινήσετε τον υπολογιστή σας από αυτό (κάνοντας κάποια απλή ρύθμιση στο BIOS) θα βρεθείτε στο περιβάλλον εργασία του Fedora για να το δοκιμάστε, χωρίς να υπάρχει κανένας κίνδυνος για το λειτουργικό σύστημα που έχετε στον δίσκο σας.

Υπάρχει η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε όλα σχεδόν τα σύγχρονα γραφικά περιβάλλοντα, αλλά αυτό θα το συζητήσουμε σε επόμενο μέρος.


Πλεονεκτήματα του Linux


Επειδή, όπως ανέφερα στην αρχή το ο οδηγός αυτός αναφέρεται και σε ανθρώπους που δεν έχουν χρησιμοποιήσει λεπτό το Linux, θα αναφέρω και τα πλεονεκτήματα -γενικά-του Linux σε σχέση με το κλειστό λειτουργικό σύστημα της microsoft.

Οι λόγοι για να το χρησιμοποιήσετε έναντι των microsoft windows είναι πρακτικοί και ιδεολογικοί.



Πρακτικοί

Το Linux,

  • Δεν κολλάει ιούς. Αν ο υπολογιστής σας σβήνει χωρίς να σας ρωτήσει, αν εμφανίζονται παράξενα παράθυρα με κείμενα που δεν καταλαβαίνετε και κάθε λογής διαφημίσεις χωρίς να τα ζητήσετε, αν στέλνονται email σε όλες τις επαφές σας χωρίς να το γνωρίζετε, τότε ο υπολογιστής σας πιθανότατα έχει ιό. Ο κύριος λόγος για αυτό είναι ότι τρέχει Windows.Το Linux σχεδόν δεν επιτρέπει ιούς και αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους. Ο βασικότερος είναι ότι το Linux αναπτύσσεται από εκατομμύρια προγραμματιστές σε όλο τον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί που τον βλέπου ν και τον διορθώνουν είναι πολλοί περισσότεροι από αυτούς που δημιουργούν τα windows. Έτσι τα κενά ασφαλείας είναι πολύ λιγότερα στο Linux.



  • Είναι πολύ πιο σταθερό. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα δείτε ποτέ τις περίεργες συμπεριφορές των windows και τις μπλε οθόνες. Ακό μα σημαίνει ότι κρασάρει πολύ δύσκολα. οι περισσότεροι servers στο διαδίκτυο τρέχουν Linux και μένουν για χρόνια χωρίς επανεκκίνηση χωρίς να κρασάρουν ποτέ.
  • Είναι δωρεάν. Μπορεί όταν αγοράσατε τον υπολογιστή σας να μην σας το είπαν, αλλά το ένα τέταρτο της τιμής του ήταν τα windows! Αν θελήσετε να αγοράσετε τα windows για να τα εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας θα χρειαστεί να πληρώσετε 200 ευρώ τουλάχιστον. Το Linux από την άλλη είναι εντελώς δωρεάν , όπως βέβαια και η διανομή Fedora.
  • Έχει αποθετήρια. Κάθε διανομή έχει τα δικά της. από εκεί μέσω του προγράμματος «προσθαφαίρεση» μπορείτε να κατεβάζεται πάρα πολλές δοκιμασμένες και σταθερές εφαρμογές, χωρίς να χρειάζεται να ψάχνεται στο διαδίκτυο.

  • Έχει μεγαλύτερη υποστήριξη. Μπορεί να φαίνεται περίεργο πως ένα έργο εθελοντών μπορεί να έχει καλύτερη υποστήριξη από μια εταιρία, αλλά είναι γεγονός χάρη στων κοινοτήτων. Το fedora έχει την μεγαλύτερη ίσως παγκόσμια κοινότητα και είναι έτοιμη για να σας λύσει κάθε απορία και να διορθώσει κάθε πρόβλημα.

  • Δεν έχει ημερομηνία λήξης. Τα Windows έχουν έναν αριθμό σχεδιαστικών λαθών, με αποτέλεσμα να γίνονται διαρκώς πιο αργά και να μην διαρκούν πολύ. Πιθανώς να ακούσατε πολλές φορές κάποιον να λέει "Ο υπολογι στής μου έχει γίνει πολύ αργός, θα κάνω επανεγκατάσταση". Η επανεγκατάσταση των Windows λύνει το πρόβλημα... μέχρι την επόμενη φορά.Πιθανώς να πιστεύετε πως απλά έτσι είναι οι υπολογιστές, είναι πολύ νέα τεχνολογία, οπότε ακόμη δεν είναι αρκετά σταθεροί. Ε λοιπόν, δοκιμάστε το Linux και θα εκπλαγείτε. Σε πέντε χρόνια από σήμερα, το σύστημά σας θα είναι εξίσου γρήγορο και λειτουργικό όπως την ημέρα που το εγκαταστήσατε, και επιπλέον δεν θα έχετε ιούς, διαφημιστικά, "σκουλήκια" κλπ., τα οποία θα σας εξανάγκαζαν να κάνετε επανεγκατάσταση έτσι κι αλλιώς.


Ιδεολογικοί

Το Fedora και γενικότερα το Linux αποτελούνται από ελεύθερο λογισμικό. Αυτό σημαίνει πάρα πολλά πράγματα.


  • Δεν είστε εξαρτημένος από κανέναν. Χρησιμοποιώντας windows πολύ απλά δεν ξέρετε τι κάνει ο υπολογιστή σας! Στην ουσία δεν έχετε ούτε καν τον έλεγχό του. Εφόσον κανείς, εκτός από την microsoft, δεν ξέρει τον κώδικα, δεν είναι δυνατόν να αισθάνεστε ασφάλεια.

  • Έχετε την ελευθερία του να το μοιραστείτε, να το αλλάξετε και να το αντιγράψετε χωρίς κανέναν περιορισμό. Η κοινότητα του ελεύθερου λογισμικού αντιμετωπίζει το λογισμικό όπως την γνώση. Δηλαδή θα πρέπει να μοιράζεται με σκοπό να εξελιχθεί και όχι να παραμένει κρυφή. Αν για παράδειγμα η γνώση της φυσικής ήταν «κλειδωμένη» κάτω από κάποια πνευματικά δικαιώματα μιας εταιρίας προφανώς θα είχε μείνει πάρα πολύ πίσω, όπως και όλη η ανθρωπότητα. Αν λοιπόν το λογισμικό ήταν δημιουργημένο μόνο από εταιρίες, γραμμένες με κλειστό κώδικα, τότε η τεχνολογία και η επιστήμη των υπολογιστών θα ήταν πάρα πολύ πίσω. Η γνώση πρέπει να διαδίδεται για να εξελίσσεται.

  • Δεν καταστρέφει την εκπαίδευση. Η χρήση κλειστού λογισμικού στην εκπαίδευση είναι επιεικώς εγκληματική, αφού οδηγεί τους μαθητές σε εξάρτηση από προϊόντα.Οι μαθητές γίνονται χρήστες και όχι συμμέτοχοι στην γνώση. Χρησιμοποιώντας τέτοια προϊόντα λοιπόν έχουν την ψευδαίσθηση ότι η πληροφορική δεν είναι για όλους. Είναι για αυτές τις συγκεκριμένες εταιρίες. Αυτοί τα φτιάχνουν, εμείς τα καταναλώνουμε, χωρίς να μπορούμε να δούμε το πως το έκαναν. Είναι σαν να μας εγκαταστούσαν τα καλώδια τηςΔΕΗ στο σπίτι μας ώστε να έχουμε ρεύμα και εμείς να μην είχαμε την δυνατότητα να δούμε πως στο καλό δουλεύουν αυτά. Στην πραγματικότητα έχουμε την δυνατότητα μέσω της φυσικής. Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι προϊόντα κλειστού κώδικα αφανίζουν την επιστήμη της πληροφορικής μέσα από το σχολειό. Το ελληνικό σχολείο, που δουλεύει με windows μας κάνει χρήστες της τεχνολογίας και όχι δημιουργούς της. Το ελεύθερο λογισμικό χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά στα πανεπιστήμια πληροφορικής, αφού αυτό είναι αναγκαίο για την ανάπτυξη λογισμικού Είναι κρίμα για κάποιους πάντως να πιστεύουν ότι οι υπολογιστές είναι τα windows.


Το Fedora είναι μια διανομή που ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες λόγο της πίστης της στο ελεύθερο λογισμικό, την τεράστια κοινότητα και της δημιουργίας της από εθελοντές κάτι που δείχνει το πόσο μεγάλα πράγματα μπορεί να κάνει ο εθελοντισμός.


Ελπίζω να βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον και να μην σας κούρασα.

Στο δεύτερο μέρος θα δούμε το πως θα εγκαταστήσουμε το Fedora στο σύστημά μας (με ή χωρίς partitioning) και τις ρυθμίσεις που πρέπει να κάνουμε στην αρχή.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Phet – εικονικά πειράματα ανοικτού κώδικα

Αλλαγές στις αναβαθμίσεις του fedora

Mathomatic - Για μαθηματικά μυαλά...