Το Fedora σε USB stick



Κανονική Εγκατάσταση για χρήση ως σκληρού δίσκου।

Σίγουρα θα έχετε αναγκαστεί πολλές φορές να χρησιμοποιήσετε κάποιον άλλο υπολογιστή। Ίσως αυτός ο υπολογιστής έτρεχε windows και δεν ήξερε καν τι θα πει ελεύθερο λογισμικό। Τραγικό! Τα αρχεία που χρειαζόσασταν για να δουλέψετε προφανώς τα είχατε σε κάποιο usb-stick ή στο cloud। Παρ' όλα αυτά θα χρειαστήκατε κάποιον χρόνο ώστε να προσαρμοστείτε σε αυτό το λειτουργικό και να εγκαταστήσετε τα προγράμματα που χρειάζεστε για την δουλειά σας, χάνοντας πολύτιμο χρόνο.

Δεν θα ήταν λοιπόν υπέροχο να είχατε ολόκληρο το λειτουργικό σας σύστημα μαζί με τα αρχεία σας αποθηκευμένα σε ένα usb stick;

Με αυτόν τον τρόπο απλώς θα ξεκινούσατε τον «ξένο» υπολογιστή από το στικάκι σας και θα είχατε όλα τις εφαρμογές, όλες σας τις ρυθμίσεις και όλα σας τα αρχεία μπροστά σας.

Ε λοιπόν, μπορείτε να το κάνετε με οποιαδήποτε σύγχρονη διανομή Linux. Εμείς σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε στο Fedora.

H διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή!


1.

Αρχικά ξεκινάτε τον υπολογιστή σας από το Live cd του Fedora, αν και δεν είναι ανάγκη να κάνετε όλη αυτή την βαβούρα. Μπορείτε απλά να το κάνετε μέσω του virtual box ή κάποιας άλλης εικονικής μηχανής.

Tip:

Για να ξεκινήσετε μια διανομή από το virtual box

δεν χρειάζεται ούτε καν να έχετε cd. Για λόγους οικονομίας λοιπόν μπορείτε απλώς να ρυθμίσετε το virtual box ώστε να ξεκινήσει κατευθείαν από το.iso

2.

Αφού λοιπόν ξεκινήσετε το Fedora, πατάτε στο εικονίδιο install που βρίσκεται στην επιφάνεια εργασίας σας και κάνετε κανονικά την εγκατάσταση, σαν να το εγκαταστούσ ατε στον κανονικό σας υπολογιστή με την μόνη διαφορά να είναι το ότι πρέπει να επιλέξετε ως συσκευή εγκατάστασης το USB stick σας, που θα φαίνεται στην επιλογές με όνομα το όνομα της μάρκας του. Όταν λοιπόν φτάσετε σε αυτή την οθόνη

πρέπει να επιλέξετε την τελευταία επιλογή “create custom layout”। Από εκεί θα επιλέξετε το USB στικάκι σας, αφού βέβαια σε προηγούμενο βήμα έχετε φροτήσει να βάλετε τικ σε αυτό.

Μπορείτε να το χειριστείτε σαν οποιοδήποτε σκληρό δίσκο, φτιάχνοντάς του ξεχωριστό home ή αφήνοντας ένα διαμέρισμα σε fat32 ώστε να χρησιμοποιείτε το στικάκι σας και σαν απλό μέσω αποθήκευσης.

Σημειώσεις:

  • Παρόμοια διαδικασία μπορείτε να ακολουθήσετε και με οποιαδήποτε άλλη διανομή Linux
  • Το USB stick σας θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 4GB. Θεωρητικά χωράει και στα 4GB, αλλά δεν σ υμβαίνει το ίδιο και πρακτικά !
  • Η ταχύτητα του εξαρτάται από το ίδιο. Δοκιμάζοντάς το σε ένα USB stick διαπίστωσα ότι στο gnome δεν ήταν τόσο γρήγορο όσο περίμενα, οπότε δοκίμασα να εγκαταστήσω xfce. Στο περιβάλλον αυτό ήταν αισθητά πιο γρήγορο. Για να εγκαταστήσετε το xfce απλώς γράφετε σε ένα τερματικό sudo yum groupinstall xfce και το επιλέγετε στην οθόνη του log in.


Live εγκατάσταση για χρήση ως Live USB

Υπάρχουν βέβαια και άλλοι λόγοι για τους οποίους θα ήταν πολύ χρήσιμο να είχατε το Linux στο USB stick σας. 'Ένας από αυτούς είναι τα netbook. Πως θα εγκαταστήσετε Linux σε ένα netbook που δεν έχει cd drive;

Ή ακόμα μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε μια διανομή στον υπολογιστήσας, αλλά δεν αντέχετε την αργοπορία του Live cd। Σε αυτές τις περιπτώσεις ο προηγούμενος τρόπος δεν δουλεύει, γιατί πολύ απλά αν έχετε μια κανονική εγκατάσταση στο USB stick σας δεν θα υπάρχει το εικονίδιο install στην επιφάνεια εργασίας ώστε να το εγκαταστήσετε σε κάποιο υπερφορητό σύστημα। Αν το χρειαζόσαστε για δοκιμές αντί του live cd και πάλι δεν βολεύει γιατί θα φθείρετε άσκοπα το USB stick σας και θα χάνετε πάρα πολύ χρόνο.


Λύση σε αυτά τα θέματα δίνει η δυνατότητα δημιουργίας Live USB. Το Linux USB ακολουθεί την ίδια λογική με το Live CD με σημαντική διαφορά να είναι η ταχύτητα. Σε περιβάλλον Live USB θα αισθανθείτε σαν να βρίσκεστε στον κανονικό υπολογιστή σας σε αντίθεση με το Live CD που θα σας σπάσει τα νεύρα μέχρι να ανοίξει και θα χρειάζεται να φορτώνει διαρκώς σε κάθε κίνηση που κάνετε.

Το να φτιάξετε ένα Live USB είναι κάτι πολύ εύκολο και γρήγορο.

Στο Fedora πρέπει να κατεβάσετε μιαεφαρμογή που ακούει στο όνομα live usb creator γράφοντας σε ένα τερματικό:

sudo yum install liveusb-creator

H πολύ απλή αυτή εφαρμογή σας δίνει την δυνατότητα να φτιάξετε το Live USB, χωρίς καν να σβήσει τα αρχεία που έχετε ήδη αποθηκευμένα εκεί. Θα σας φάει περίπου 2 GB.

Πατώντας στο Browse θα επιλέξετε το .iso του Fedora που έχετε κατεβάσει. Εναλλακτικά αν δεν το έχετε κάποιο τέτοιο .iso μπορείτε να αφήσετε την προεπιλεγμένη επιλογή ώστε να κατεβάσει μόνο του το .iso, αν και αυτό θα αργήσει. Προσοχή πρέπει να δείξετε το Target Device. Εκεί φαίνονται όλες οι συσκευές αποθήκευσης που είναι συνδεδεμένες με τον υπολογιστή σας (εκτός από τον σκληρό δίσκο βέβαια).

Συνήθως φαίνεται το όνομα που του έχετε δώσει σε παρένθεση δίπλα από το sdbx.

Αν όμως δεν είστε σίγουροι ανοίξτε το gparted και βεβαιωθείτε από εκεί για την συσκευή

Πατήστε create live USB και σε λίγα λεπτά θα είναι έτοιμο!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Phet – εικονικά πειράματα ανοικτού κώδικα

Από ΓΛΩΣΣΑ ( Γ' Λυκείου ) σε BASH

Εγκατάσταση CUDA για GPU υποστήριξη στο Tensorflow